Thursday 15 May 2014

Поплава ујединила Београђане и оне друге који такође живе у Белом Граду..



Годинама слушам бљуваже на конто Београђана, згражавање "правих" Београђана при погледу на наметнуте, новопридошле становнике главног града и притајену мржњу придошлица према онима који их никада неће прихватити као своје и једнаке себи, бранећи се од наметања обичаја и начина живота који за овај град није уобичајен никада био..

Оно што никоме већ више од двадесет година не полази за руком, успело је поплави и невиђеном невремену које Србија не памти..
Чудо се догодило и поплава је, ето, ујединила Београђане и оне друге који такође живе у Белом Граду..у трци званој "ко ће објавити бизарнији и огавнији фазон на конто поплаве у земљи, ко ће показати већи ниво одвратноће своје душе вицкастим коментарима на тему поплаве или се јаче смејати поплављеним њивама, разрушеним домовима и распуклим мостовима"..

У два дана, српски сељак је остао без куће и баште, њиве су поплављене, људи погинули..
А главни проблем на ТВ и ФБ је ко је шта рекао и који политичар је крив или некрив..
Ко је правио мост, ко је украо паре, ко се возика хеликоптером, који спикер је неписмен, која профукњача пред камером има лепшу кабаницу..

Као да су код очију слепи..поцркаће од глади цела Србија..пола Београђана (као и Нишлија или Новосађана, али тренутно не стижем да напљувавам градске службе Ниша које чисто заболе што ништа у граду не функционише или смрадове који су поплаву искористили за постављање транспарента којим Војводину проглашавају Републиком) се храни захваљујући рођацима са села..

Они који се годинама довлаче у БГ, мрзећи подједнако и свој стари и овај нови крај, нису дошли да би слушали о муци оних које су оставили иза себе..дошли су да постану НЕКО, када већ нису рођени као неко..
Газе преко лешева, без образа и савести..
Хоће ли их већ неко ишутирати тамо одакле су дошли, да помогну макар својима, када другима неће..

Они који су "одувек" Београђани, блазирано пију капућино у оближњем кафеу и једино их занима да не поквасе салонке..
Хоће ли их неко клепити циглом у главу и објаснити им да се понашају као дебили, као да сутра њихова деца неће умирати од монсатових отрова и меса прерађених цркотина из Бразила, када у Србији не остане ниједно грло стоке..

Срам вас било Београђани..или шта већ јесте..
Срамите се због себе, застидите се пред својим прецима и погните главу пред својом децом пред којом ћете кад-тад морати да одговарате..
Стидим се због тога што морам да се зацрвеним због туђе бахатости и безобразлука..
Обрукасте ми родни град..а он то једноставно није заслужио..
Фуј БрЕ! 




1 comment:

  1. Шта да ти кажем осим да си написала ТАЧНО оно о чему мислим читав дан док дежурам да ми вода не пређе кућни праг, а ту је близу...још само пар центиметара...први комшија који је дошао из неког пичковца се затворио у кућу и ни нос да промоли, да пита треба ли нека помоћ...други који је такође дошао однекуд, и коме је вода већ у кући је дошао да понуди помоћ, ако затреба...а моји рођени суграђани су нетрагом нестали...шта рећи...све си већ рекла Ти...

    ReplyDelete