Thursday 17 December 2015

Ниш..моја љубав и нада..ЧЕПеНИнг..


Када смо дошли на идеју да скупљамо чепове, имали смо само добру вољу и име групе Помоћ угроженим Нишлијама као залог добре намере..

Чепови се гомилају..
Одвезли смо први камион на рециклажу..720кг..
Ових дана треба да крене и други..
Надамо се да ће то бити довољно за колица којим бисмо госпођи Гранчици дали најлепши поклон за Божић..





Има тако добрих и вредних људи спремних да помогну, подрже, учине нешто вредно и добро за свог комшију, брата, за свој град..
Само треба та једна искрица да их покрене..

Госпођи Бисерки и Јелени је та искрица била довољна. Једна Суботичанка и једна Београђанка, које се никада пре нису среле, одлучиле су да помогну једној Нишлијки коју нису познавале, уз свесрдну помоћ људи који се међусобно не знају.
Све су урадиле воља и људскост. 
Марина, која свакодневно, под нељудским условима, седи у Побединој и прикупља прилоге за децу на коју је држава заборавила, добила је моторна колица и рампу без којих јој је живот био неподношљив..

Своја, такође моторна, поклонила је Драгану, човеку кога је, поред параплегије због које је целог живота у колицима, сустигао и мождани удар. Без тих колица би био осуђен на непокретност, без греха, оптужбе и осуде.

Трећа, моторна, је Иван, потакнут нашом акцијом, поклонио човеку који је несрећним стицајем околности остао без ноге. Држава не сматра да он заслужује да се креће.

Четврта, механичка, прослеђена су госпођи Биљани. После тешке операције кичме, она су јој пружила могућност кретања по стану..

Пета, такође механичка, отишла су још једној Биљани. Она су дата на позајмицу. .
Наиме, чувши за ЧЕПеНИнг, Сања из Сомбора је послала поруку да једна Нишлијка, за коју зна само из приче, има проблем. Госпођи Биљани, наиме, требају колица да би ишла на терапију током два и по месеца. Живи неких 200м од Дома здравља, а свакодневно сатима чека на Хитну помоћ да би прешла ту смешну, али за њу бескрајно дугу раздаљину..
Мајка благог и смиреног монаха данас може да одмара уместо да време проводи у чекаоници..

Прва колица која ћемо купити од прикупљених чепова тек треба да стигну..
Али су, као претходницу, довела пет других..
Када госпођа Гранчица добије нова колица, своја механичка ће такође поклонити некоме..

Тона чепова, а седморо колица..
Круг доброте..
Можете ли бити поноснији на наш град од мене?
Ова акција је и последњем песимисти показала да Ниш није потонуо у сивило и безнађе..
Нити може..док има макар једног Нишлије који ће пластични чеп, уместо у ђубре, одвојити у кесицу и тиме направити још један корак ка тим неопходним колицима и ка веселијем, светлијем и радоснијем Нишу..

No comments:

Post a Comment