Monday 27 July 2015

И Анштајн је питао..


Пре пар година, Руси су нагрнули да купују земљу по Црној Гори..
Свака шуша у тој лепој земљи је, дочекавши чаробних пет минута, немилице продавала дедовину, не марећи за сутра..
Свако парче камена продато је за сулуде цифре, а да никоме није пало на памет да се запита зашто то Руси раде и где је ту дугорочна стратегија земље која, сем то камена и маленог парчета углавном не баш атрактивне обале, нема много тога на располагању..

Дошавши до новца који до тада нису видели ни нацртан, кренули су да се галантно разбацују, веома прозаично и очекивано..купујући станове по Београду, са нагласком на Врачар..јер и најзатуцанији Монтенигер зна где је лоциран Храм Светог Саве..

Дојучерашњи никоговићи, преко ноћи су постали купци бесних прохтева, а престонички муљатори су развукли кез од уха до уха и, уз дубоки наклон, дочекивали овце које је ваљало ошишати..
Цене станова су у овом крају тако небулозно скочиле, да је пристојан свет било срамота, али лако је било пратити логику новобуржуја..трампили су пар ари неупотребљивог камењара за сулуди новац за који су олако куповали салонце, не питајући колико кошта..

Упознала сам једног од њих..
Постао ми је (тачније његов потомак) први комшија..
Покушала сам да га питам шта ће клинцу од 18 година станчина од 108м2, али како допрети до мозга човека који је био спреман да искешира апсолутно застрашујућих милион евра да би у свом селу могао да се хвали баснословним поклоном сину јединцу за пунолетство ..

Није ми пало на памет да питам ни шта је све то продао у Црњој и Горој и колико је гробова својих ђедова пустио низ воду, а камоли да поставим по мени примарно питање..шта очекује да ће од тог детета постати ако на прагу пунолетства добије баш све и пуно више од тога..

Уз стан је, наравно, ишла и набуџена бембара, апартман, а ђе друго но у Будви, скупоцене крпице, намештај кога се не би застидели ни Цигоши повратници са арбајта у одувек сањаној Швабији..

Рачунам да је од тада прошла деценија, слабо ми иде бројање..
Током протеклих година нисам питала комшију да ли је клинац спичио бесни ауто или га је продао да би платио високе порезе и рачуне за станчину на коју је тако био поносан..
Нисам ништа питала ни када су нагло усахнули позиви локалним мангупима за бесплатно летовање у луксузном апартману на самој риви..што да човеку солим живу рану..
Стрпљиво сам саслушала и тираду о београдским лоповима који су проценили вредност његове скупоцене некретнине на бедних 300 000е, с напоменом да ће стан и по тој (помало прецењеној) цени, тешко да се прода..
Ћутала сам и док је дрвље и камење кренуо да баца по браћи Русима који све, малтене на силу, отеше и оставише Монтенегрине, тако часне и поштене, да скапавају гладни јер Руси више не трошкаре као туристи..долазе на своје и живе као у својој кући..ако уопште више и долазе..

Слаба сам ја у расправама..писање је оно што ми више лежи..и кроз писану реч лакше пресложим мисли..

Е, драги мој, ускоро бивши комшија..нису Вас покрали Руси..
Они су само нашли начин да за новац који су Вама дали, проперу барем двеста пута више за ових десетак година..
Да нисте безобразни, вероватно би Вам сада радо вратили ваше камење..шта ће им..
Нису Вас покрали ни Београђани..
Да сте одвојили 300-500е за доброг стручњака из економије и затражили од њега савет, уштедели бисте те силне новце којима сте својевољно преплатили квадрате у Престоници, не размишљајући да је целокупна економија света базирана на екстремно простом принципу понуде и потражње..то данас деца уче већ у основној школи..

Ви и Ваши сународници сте навалили као мутави на господски Неимар у коме живе деца предратне господе и дворских дама и који можда јесу осиромашили, али им свраке нису мозак попиле..
Не би ме запањило да се на оглас јави бивши власник и без размишљања плати реалну вредност стана..
Некако му дође као да га је деценију рентирао по заиста феноменалној цени..
Наравно да му није пало на памет да за ресто пара купи онај апартман у претрпаној Будви..
За тих 700 000е је, уз мало умешности, купио цело имање са кућом из снова на Кипру, Криту или Куби рецимо, уз дрављанство изабране земље гратис..

Разлика између Вас и тог, који је на овом врелом престоничком асфалту неговао своје корене, је у томе да он зна да је 500е мање од 700 000е, али да уме повремено да вреди више..
Просто је то..

Али, не секирајте се..нисте најглупљи на свету..
Имам ја тетку..кажу да је маг за економију..
Таква јој је и плата у чувеној страњској фирми..магична..
Али је, зезнувши државу за неких 300е пореза на имовину, изгубила 20 000е у оставинској расправи..
Налетела је на ветеринара који је умео да пита..

Није срамота питати паметније од себе..
И Анштајн је то радио свакога дана..
Зато је и добио Нобелову награду..

No comments:

Post a Comment