Friday, 17 April 2015

Када је време да се застидимо..

Знате, драги моји..
Ја верујем у Бога и волим људе..
Одувек сам сматрала да су људи у суштини добри и да околности утичу на неке њихове поступке, којих се касније и сами застиде..

Читам ових дана о судбину штенета од осам месеци које лежи у ћошку парка, избачено из нечије куће, и несигурно шта и куда даље у свету у коме није научило да се сналази..


Нашао се неко коме није било довољно да се не сажали на сиротана и напросто га мимоиђе..него га је истукао мотком..једном, па и други пут..јер једном његовој снази и надмоћи није било довољно..

Данас ме је дочекала још једна страшна, поражавајућа вест..
Девојци која је као мала напуштена и од рођења само за Дом и васпитачице зна, живот је припремио још једну невољу..везао ју је за колица након повреде кичме..
Рекао би човек..много је то за једно људско биће..
Србија је одлучила да није..
Одузели су јој бебу коју је једва успела да роди..
Зато што јој фали још један папир..
Због тога што, као неко одрастао у Дому, нема стално место пребивалишта..
Нема папир, који једним указом пијаног Министра, може да добије свака гологуза светска старлета и сви шиптарски манијаци који побише по Космету све Српско што хода..

Знате, када год прођем крај Епископског дома у Нишу, гледам бесне џипчине у црквеној порти..
Епископски дом се обнавља већ две године..
На лицкање, зарад гордости и сујете, потрошено је толико новца да би у том периоду свака гладна уста у Нишу свакодневно могла добити по шницлу за ручак..

Али, када Драгана Молес жели да одржи хуманитарни концерт испред групе "Помоћ угроженим Нишлијама" у Светосавском дому, не једном је добила одговор да је то за свештенство трошак, јер се троши струја..

Ако имате неку муку, саслушаће вас конобар или случајни пролазник пре него свештеник, јер они немају времена..морају се бавити наплаћивањем водице и зарађивањем баснословних сума новца од крштења и венчања, која, нисам у стању ни да наслутим како, оправдавају пред Њим..
Само у Србији може да вам се деси да свештеник одбије да некога сахрани јер породица покојника нема довољно новца..
Али, ако сте вољни да платите, сахраниће и самоубице и јеретике или ће Вас венчати у среду, у сред Поста, уз "специјални благослов Владике"..

Ако пожелите да се током Великог Поста помолите на вечерњој служби у манастирској цркви, може вам се десити да вас Владика избаци из цркве, јер самим својим присуством реметите његов блажени мир и осаму..

Јер он није слуга Божији нити је ту да се моли за верни народ, који му је пречесто само сметња..
Он је сила..

Свако ко је у Нишу макар једном присуствовао Архијерејској Литургији, могао је само да се саблазни гледајући Владику како фркће на штеце, бреца се, бесни и издире се на свештенике по Олтару..
Има он времена за молитву у осами..када не мора да гледа лица обичних, бедних, иритирајућих мирјана..

На Литургији је он гола сила..

Али се зато можете причестити на Литургији чак и ако нисте Православни Хришћанин или сте некрштени, иако је то противно сваком канону и правилу, ако тако сила каже..

Ако је свештенику лош дан, може да одбије да вас исповеди..
Благослов није Ваше право, већ добра воља човека у мантији да дозволи да "му свакаква руља балави руку"..

И није братија из цркве једина која је сила..

У Србији можете шетати Престоницом иако сте пред законом ове земље ратни злочинац..
Можете да заноћите као гробарева праља, а да се пробудите као жена која се добро удала и у току једне куповине потрошите суму новца која је виша од годишњег буџета Србије предвиђеног за вртиће..
Можете, без психијатријског прегледа, да заседнете на чело Скупштине, у министарску фотеља или на чело државе и тероришете све оне који још увек мазохистички чекају да и Србија постане нормално место за живот..

Можете са лажном дипломом да постанете Министар, да купите Магистеријум или Докторат, да предајете на Универзитету или лечите људе са лажном дипломом окаченом на зид или да постанете Министар финансија са једва завршеном средњом школом..

Јер тако сила каже..

Али не можете задржати своју бебу уколико немате одговарајући папир..
Не можете се лечити ако немате пара..
Не можете живети вољени, јер је газда одлучио да му је вакцина против беснила скупа..
Не можете да нормално радите и зарадите, зато што живите у земљи која је полигон за бахате, будаласте Шеике и поремећене политичаре..
Не можете ни да оверите обичан папир или платите рачун у банци, а да вас не измалтретира нељубазна и безобразна шалтеруша..

Не можете ни живети као човек, јер су људи од немаштине, силикона, парада, ријалитија и серија, потпуно полудели, извитоперили се и престали бити људи..

Сила је ова наша Србија..
Срам нас било..