Thursday 28 September 2017

Пут у Грчку Нo25..Камари..парче Санторинија за просечан свет


Камари никада нећете видети на сликама којима се рекламира Санторини. 
Вероватно због тога што би могао да представи острво као обично место за просечне туристе, што није у плану маговима маркетинга који су створили мистичну слику места на земљи где сунце залази на најлепши начин на целој планети..




Реч је о класичном приморском сеоцету са чистим морем које запљускује црну плажу. На први поглед. Проблем је што ово место личи на нормалну плажу само са копна. Чим уђете у воду, постане јасно зашто свуда постоје табле које упозоравају да у воду улазите на сопствену одговорност и да пазите да не сломијете ноге при уласку у море..
Наиме, становници острва су се баш потрудили да среде и наспу плажу, али практично ништа не могу да учине са клизавим вулканским стенама које вас дочекају чим уђете у воду..
То би био заправо одговор на питање које ми се све време мотало по глави..због чега се на самој обали мора налазе мини базени у којима се људи брчкају иако им је море на дохват руке..
Постоји и део плаже на коме можете видети и покоје спарушено дрво, а улаз у море је за нијансу гостољубивији, али је сваки део те плаже у власништву кафића испод кога се налази, тако да ћете ту бити осуђени на плаћање пића да бисте добили лежаљку и сунцобран..
Грци су много забрљали ове године. На Санторинију, као на јако мало места на планети, сезона траје минимум 8,5 месеци и практично је немогуће пронаћи место за спавање у том периоду. Али, већ данима гледам полупразне плаже и ресторане који зврје празни. Кажу најстарији становници острва да никада није било оволико лоше..
А сада, крајем јула и у пуној сезони, туриста има видљиво мање него што би се очекивало. Помислио би човек да је разлог чињеница да вам је потребно минимум 10.50е за обичан гирос..да не помињем ђаконије од морских плодова који само овде вреде по 50е по порцији. За просечан ручак свакако не можете одвојити мање од 30е по порцији (цене у Ији нисам ни узела у обзир, да вас не убедачим превише).. 
Но, нико није вољан да попусти. Уместо да нађу разумну меру, продавци у радњама сав бес искаљују на уличним уметницима у толикој мери да су ове године малтене протерани. Они, који чине душу сваког туристичког места, у Грчкој више нису добродошли. Некако је испало да су људи, који годинама долазе овде да проведу лето и да уз то зараде нешто од свог талента, сада постали главни проблем за државу. До те мере да су им увели фискалне касе..
Ипак, зла крв која увек прати мањак новца, не може да реши основни проблем..чињеницу да је број туриста преполовљен и да се не назире решење. А без туриста, Грчка је у озбиљном проблему, без обзира на велики извоз маслиновог уља и вина. Јер, копнени део земље већ увелико плаћа цех лоше политике, а незапосленост убија онај познати позитивни грчки дух..
Од оних који долазе са намером да летују за ситне паре и да се хране конзервама које понесу од куће, ова земља не може да живи..
А на острво какво је Санторини, такви ионако не долазе..

No comments:

Post a Comment